Aad Peters denkt dat christenen in Staphorst "iets waardevols bezitten" wat de rest is kwijtgeraakt
"Wij maken ontzettend veel grappen over mensen uit Staphorst maar zij kunnen nog steeds weleens de eersten zijn." Aad Peters vertelt in het tweede deel van de serie Zandverhalen meer over zijn fascinatie voor Staphorst. CIP.nl sprak de exentrieke bedenker van talloze zandsculpturen in een loods in Elburg tijdens een uitgebreid video-interview.
Aad vertelt wat hem zo aanspreekt in Staphorst. "De mensen uit Staphorst, met hun klederdracht, kunnen nog weleens iets heel waardevols hebben, wat wij al lang kwijt zijn. Ik kom vaak bij een familie in Rouveen, maar ik kan nooit zien of ze thuis zijn. Ze doen daar pas het licht aan als het echt donker is buiten. Ze maken daar het donker gaan mee. Waar maakt iemand dat nog mee? Er zijn allerlei therapieën voor (slaapproblemen red.) bedacht, maar laat het licht eens uit."
De Zandverhalen in Elburg bestaan uit een loods van 5000 vierkante meter met ruim 300 zandsculpturen. "Ik wil met de zandsculpturen het christendom introduceren. Als er gedonder is met christenen dan gaan ze (media red.) vaak als eerste naar Urk en Staphorst want daar wonen 'de christenen'. Dus voordat je hier bij de Bijbelverhalen komt word je eerst geïntroduceerd met de problematiek rond het christendom.
We zitten hier in Elburg ook dichtbij Staphorst en ik heb daar ook materialen vandaan gehaald. Het interessante is dat je er letterlijk mensen tegenkomt die ziek zijn door inteelt. Dat je denkt: het is allemaal iets te krap gebleven hier. Tegelijkertijd kom je daar een geloof tegen... Ik heb er bij geschreven: 'De laatsten zullen de eersten zijn maar de eersten zullen ook de laatsten zijn.' Wij maken ontzettend veel grappen over mensen uit Staphorst maar zij kunnen nog steeds weleens de eersten zijn."
"Het hele thema dat we het goddelijke buiten sluiten en alleen nog maar op de wetenschap afgaan is ook belachelijk"
Wel of geen dokter?
Onder de zandsculpturen van Staphorst
is ook een dokter te vinden. Een wat nors kijkende man met een dokterstas wordt staande gehouden bij de deur terwijl er naarstig voor een zieke gebeden wordt. "Laten we corona erbij pakken. Er is zoveel paniek geweest, niemand wist wat er moest gebeuren. Wat
ik het meest interessant vind is dat corona zelf een mildere vorm heeft gemaakt die het tot een griepvorm heeft getransformeerd. Ik zeg niet dat je de dokters niet naar binnen moet halen, ik leef bij medicijnen. Maar er komen momenten dat de dokters het ook
niet meer weten en dan wordt het interessant.
Wat gebeurt er dan uiteindelijk? De natuur is er niet op uit om ons dood te maken want die corona heeft een mildere vorm geproduceerd. Het blijkt ook dat die coronavirussen dat doen, ze zijn er niet op uit om hun gastheer te doden. Alleen in het begin maken ze wat foutjes en doden ze de boel. Het hele thema dat we het goddelijke buitensluiten en alleen nog maar op de wetenschap afgaan is ook belachelijk. Natuurlijk zijn er voorbeelden te vinden in Staphorst van mensen die half in een rolstoel zitten. Maar tegelijkertijd zit er een andere waarde aan."
Meest recente reacties
alleen de rust al dat deed mij goed. Een plek, ondanks al het geluid van de stad is het een plek waar je heel rustig van woord. Ik woon op een dorp daar is meer geluid
I love you, anne
Kijk zo ken ik je weer Henk bewogen en met gevoel ...
Geachte dokter Snijders, bedankt voor de warme, rustige wijze waarop u vandaag de keuring deed in Drachten. In deze vaak kille wereld was het een verademing, met vriendelijke groet, Jos Schröder.